Dags att anmäla sig!

Teaterläger 2017 – Platsen som inspiration

På årets teaterläger inspireras vi av platser, både inomhus och utomhus. Vi fantiserar och skapar olika typer av karaktärer och händelser utifrån de miljöer vi omges av.

Veckan avslutas med att vi bjuder på en eller flera korta föreställningar utifrån valda platser. Publiken kommer att få möjlighet att upptäcka helt nya sidor av Älvsby folkhögskola.


Lämna din anmälan HÄR
Sommarlägret 2015, Teater & Konst Kulturarrangemang under lägret 2015

Välkommen till en lägervecka med
TEATER eller KONST

5 kreativa dagar, 4 kvällar med aktiviteter och underhållning och naturligtvis sol, bad, brännboll eller annat som hör sommaren till.
Helpension i dubbelrum: frukost, lunch, middag och kvällsfika på Edelviks folkhögskola.
Pris: 1600 kr

Avslutning

Föräldrar, släkt och vänner är välkomna sista dagen, då det också finns möjlighet att köpa lunch:
Pris vuxna: 100 kr (lunch 80 kr + fika 30 kr)
Pris barn upp till 12 år: 50:- (lunch + fika)
Ange antal som ska äta i anmälan. Betala gärna i förväg vid inskrivning!

Teater

Vi utforskar teaterns olika delar. Under lägret undersöker vi vad teater kan vara med olika typer av berättande, karakärer och genrer. Vi kommer att framföra några korta scener på avslutningsdagen.

Teaterlärare: Angelika Lindberg och Ylva Schönfeldt 


Konst

Om du gillar konst, att samtala och arbeta med färg och form då är detta något för dig. Kom och möt den stora utmaningen med konst: Att se, uppleva och skapa mening. 

Vi avslutar lägret med utställning.

Konstlärare: Eva-Karin Sandqvist 

För anmälan till lägret, kontakta Edelviks folkhögskola 0914-795100 eller info@edelvik.se


    

........................................................................................................................................................................................................................


Det kommer mer info om sommarlägret 2014 och dess olika inriktningar i januari 2014.


                   

........................................................................................................................................................................................................................

 Sommarlägret 2013, Teater & Konst

på Edelviks folkhögskola i Burträsk, 16-20 juni 2013

Teater - Fysisk teater

På årets sommarläger får du lära dig om kroppsspråk, det språk vi använder oss av allra mest men kanske är allra minst medvetna om. Under lägerveckan studerar vi kroppsspråkets olika delar såsom hållning, gester, mimik och zoner. Vi använder sedan den nyvunna kunskapen i ett teaterberättande och gör gatuteater! Dessa gatuteatrar framför vi på sommarlägrets anslutning. Publik för se upp! Eller ner! Eller...

Angelika Lindberg och Ylva Schönfeldt

Konst - Skapa en egen bok

Vi skapar egna handgjorda böcker och jobbar med berättande på olika sätt. Tillsammans utforskar vi vägen från idé till färdig bok. Måla eller teckna eller både och! Du får prova på flera roliga tekniker och material. Vi håller tll utomhus eller i ateljén. Vid avslutningen ställer vi ut våra böcker.

Pia Alfredsson, konstnär och illustratör

Onsdag 19 juni: Dag 4, Genrep


Tisdag 18 juni: Dag 3, Per-Erik "Pärra" Wikström


Måndag 17 juni: Dag 2, Kvällen


Måndag 17 juni: Dag 2, dagen


Söndag 16 juni: Dag 1, e.m. och kväll


Söndag 16 juni: Dag 1, Inskrivning                                     

........................................................................................................................................................................................................................ 


 Sommarlägret 2012

Här har vi samlat några av de aktiviteter och händelser som skede under 2012-års sommarläger.Konst & Teater

 

Konst: De gick under förmiddagen på loppis och fyndade en massa saker som de sedan målade. På kvällen under Kulturarrangemanget så fick de testa på teater och jobbade då med kroppsspråk , olika status på kroppsspråket och hur det kan hjälpa dom i deras fortsatta skapande.

 

 

Teater: De höll bl.a på med improvisationsövningar där de med röst och kroppsspråk lärde sig förändra samma repliker så de får olika meningar och betydelser. På kvällen under Kulturarrangemanget så fick de skapa positiva motivationspinnar med hjälp av tidningsurklipp och en smula fantasi samt detaljrita insekter med hjälp av förstoringsglas.


Kulturarrangemang

Lars Lidman, Bildkälla:  http://www.galleri1.com

Under kvällen så kom Lars Lidman på besök, för dem flesta redan ett bekant ansikte, för att prata om konst. Han pratade mycket om hur färger och kontraster kan ge liv och spänning i ett konstverk. Även om hur han själv får inspiration till sina konstverk och att man som konstnär inte ska försöka tillfredsställa sin publik utan att man skapar för sig själv. 

Vem är då Lars Lidman? Jo, han är en fräsch 60 åring (uppfattas oftast som mycket yngre) som jobbar som både lärare och konstnär i dagsläget, har förut jobbat på Edelvik och kommit på besök på tidigare sommarläger. Med pappa som konstnär så insåg Lars redan som 7-8 åring att även han hade talang för konst. Sedan med hjälp av mycket uppmuntran, som Lars tycker är väldigt viktigt, så har han velat fortsätta.
Lars berättar att det kan ta tid att skapa ett konstverk och oftast så är det 10% inspiration och 90% arbete i skapandet. Han jobbar mycket utifrån teman och hämtar sin inspiration från vardagen. Fast än inte alltid inspirationen kommer till honom på en gång så försöker han ändå alltid att jobba utifrån temat han valt och tillslut så brukar det släppa. 
Det är ju inte alltid lätt att hitta inspirationen, men Lars tycker att det är väldigt viktigt att göra det till rutin att alltid rita eller måla oavsett om inspirationen finns där eller ej. Det som kanske är ännu viktigare enl Lars är att aldrig ge
 upp!
Just nu så jobbar han mycket med blyerts och pastell på mönstrat papper samt håller på att bygga upp en bildskola på internet. 
Ett tips som Lars vill ge till alla gamla som nya konstnärer är: Testa dig fram och lita på dig själv!


Berättarstugan

 

Efter en pirrig förstadag med massa intryck och möte med nya samt gamla vänner, så avslutades dagen i berättarstugan där Edelviks berättarkung Per-Erik (Pärra) trollband alla med sina lite rysliga berättelser. De fick följa med i historier om folk som mött andar och vittra.

.......................................................................................................................................................................................................................


 Sommarlägret 2011

Här har vi samlat några av de aktiviteter och händelser som skede under 2011-års sommarläger.


Talangtävling

 

Under aftonen ordnade fritidsledarna i en talangtävling. Det var många modiga som gjorde ett framförande. Vann tillslut gjorde långe-man. Utom tävlan bjöds vi även på ett extra dansnummer. Efter några få minuters övning bjuder de upp till dans.


Teater: uppvärmning


Deltagarna samlas i ring vid morgonsamlingen. I dagens runda för de berätta om sin favorit film eller favorit bok.

- Får man ta en favorit TV-serie också? frågar någon snabbt.

- Det går också bra. Säger Angelika Lindberg en av ledarna på teater.

När alla fått säga sin favorit och berättat lite vad den handlar om, så är det så dags att väcka kroppen lite. Deltagarna får börja med att röra sig fritt till musik. Ganska snabbt blir det spontant att alla gör följe John. Efter ett tag bryter Angelika och lägger till saker i uppvärmningen. De ska känna in varandra genom att när någon i gruppen stannar så ska alla stanna. Angelika lägger till fler och fler saker. Stämningen i lokalen är god. många fnissar och skrattar när de får lägga till egna ljud och rörelser. Medan de fortsätter och är inne i sina uppvärmningsövningar, smyger fotografen försiktigt ut från teaterverksta´n för att låta dem fortsätta ostört.


Bild: Ateljén

   


Berättarstugan 


Brasan brinner på hällen i mitten av stugan.

Ljusen på borden fladdrar när ungdomarna slår sig ner till bords med fikat.

Robert Markström  berättar om n´Johan Sjöström från Bergviken som gick ut på tjäderjakt och stötte på Skogsfrun.

Ett möte som både fascinerade och skrämde honom till att slutligen dra kniven.

De bjöds även på berättelsen om gårdfarihandlar´n som försvann.

Kulturarrangemang under veckan

Under veckan kommer deltagarna att få ta del av fyra olika kulturarrangemang. 
Söndag, Berättarstugan, Måndag: Ledarspex, Tisdag: Per-Erik (Pärra) Wikström Konstnär & Berättare, Onsdag: Madelene (Madde) Edlund. 

Läs gärna mera om kulturarrangemangen 

Skiss med kol 


Idag söndag den 19 juni startade så äntligen årets Sommarläger i Burträsk. 39 stycken till synes väntasfulla ungdomar som valt teater eller bild som inriktning. Nu på eftermiddagen har både bild och teater varit utomhus. Bild har fått välja ut en plats och skissa i kol. Teater går också och upptäcker området. Resultatet och mycket mer kan man se och uppleva på torsdag kl: 13.00 då alla är välkomna att titta på vernissage och föreställning.